In beginsel zal de uitbetaling van overuren tussen de werkgever en de werknemer in de arbeidsovereenkomst zijn overeengekomen. Wanneer overwerken bij de functie hoort, wordt overwerk geacht in het salaris te zijn inbegrepen. De werkgever en de werknemer kunnen hier gezamenlijk afspraken over maken. Dit betekent dat er ook kan worden overeenkomen dat de werknemer geen aanspraak kan maken op een vergoeding voor overwerk. De gemaakte afspraken mogen echter niet in strijd met het beginsel van goed werkgeverschap en de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag zijn.

Is er niets in de arbeidsovereenkomst betreffende overwerk opgenomen, dan kan de werkgever alsnog verplicht zijn tot uitbetaling van overuren aan de werknemer, indien hierover een regeling in de CAO is opgenomen. Zo kan er in de CAO een bepaling over een toeslag bij overwerk zijn opgenomen. Wanneer in de CAO bepalingen betreffende overwerk zijn opgenomen, mag een werkgever niet in de arbeidsovereenkomst hiervan ten nadele van een werknemer afwijken.

Zijn de werkgever en de werknemer niets overeengekomen in de arbeidsovereenkomst en biedt de CAO ook geen uitsluitsel over het al dan niet moeten vergoeden van overwerk aan de werknemer dan kan de werknemer eventueel nog aanspraak maken op een vergoeding voor overwerk. Dit kan het geval zijn, indien de werkgever het overwerk aan de werknemer heeft opgedragen of als de werkgever met het overwerk heeft ingestemd. Om vervelende situaties te voorkomen, wordt de werkgever aangeraden om duidelijk in de arbeidsovereenkomst vast te leggen of aan de werknemer al dan niet een vergoeding voor overwerk, een toeslag etc. toekomt en zo ja, onder welke voorwaarden. De werkgever is over de door de werknemer gewerkte overuren ook vakantietoeslag verschuldigd. Uiteraard is uitbetaling van overwerk in ‘’tijd voor tijd’’ ook mogelijk.

Het vergoeden van overwerk tijdens ziekte

Tijdens ziekte van de werknemer kan de werkgever gehouden zijn tot vergoeding van overwerk. Aan een werknemer komt een vergoeding van overwerk toe wanneer de werknemer aannemelijk maakt dat hij/zij de overwerkvergoeding zou hebben ontvangen indien hij/zij niet ziek zou zijn geweest. Door het overwerk niet structureel te laten zijn, kan een werkgever dus voorkomen dat zij is gehouden tot vergoeding van overwerk tijdens ziekte.

De werknemer kan ook geen aanspraak maken op een vergoeding van overwerk in het geval in de arbeidsovereenkomst of de CAO de vergoeding van overwerk tijdens ziekte heeft uitgesloten én de regeling in de arbeidsovereenkomst of CAO voor de werknemer gunstiger is dan de geldende wettelijke regeling van loon tijdens ziekte.

Deze blog bevat algemene informatie en is niet gericht op specifieke individuele gevallen. De informatie uit deze blog kan dan ook niet als juridisch advies worden gekwalificeerd. Mocht je naar aanleiding van deze blog of in het algemeen vragen hebben met betrekking tot jouw eigen situatie, dan verneem ik dat graag.

foto-teamlid

Meer weten?
Marjolein Klunder helpt u graag verder.


Telefoon 074 290 91 99
m.klunder@robersadvocaten.nl